Oto jak przyrządzam krewetki na szybko (i pysznie). Przepis od mojej chińskiej "rodziny".
Składniki:
żywe krewetki - ilość wedle uznania i ciężkości portfela
sos sojowy light
czosnek - 1-2 ząbki
wino do gotowania (opcjonalnie)
woda
Czas przygotowania:
10 min
Sposób przyrządzania:
1. Wrzucic krewetki na parę minut do garnka z zimną wodą (np. z kranu), można dolać trochę wina, żeby się "upiły" (przykryć garnek, żeby z niego nie wyskoczyły).
2. Wymienić im wodę ze 2 razy (żeby je oczyścić).
3. Drobno posiekać czosnek.
4. Wstawić wodę do zagotowania (w osobnym garnku, tego z krewetkami jeszcze nie ruszać).
5. Do miseczki wlać sos sojowy i wrzucić czosnek - to będzie nasz dip do maczania krewetek.
6. Gdy woda się zagotuje, odcedzić krewetki, szybko wrzucić je na wrzątek i od razu przykryć (żeby nie wyskoczyły).
7. Po paru sekundach można już swobodnie podnieść pokrywkę - nie wyskoczą, gdyż duch ich uszedł już był.
8. NIE PRZEGOTOWAĆ! - gotować naprawdę króciutko, jak tylko ich kolor zmieni się na różowy (pomarańczowy?), są gotowe.
9. Wyjąć krewetki z wody i przełożyć na talerz.
10. Jeść obierając na bieżąco z pancerzyka (zaczynamy od urwania główki, a potem "rozpinamy kurtkę" pancerzyka na brzuszku ;)) i maczając mięsko w przygotowanym wczesniej sosie sojowo-czosnkowym.
Mniam.
PS. Sugestia profesjonalisty - mego kolegi Marasa: wkruszyć do sosu papryczki chilli. Też pycha! :)
Zob. też inne dania kuchni chińskiej:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przeczytanie tego posta i chętnie przeczytam Twój komentarz!