Ostatnio na http://rokwchinach.info:

środa, 18 kwietnia 2012

Książka kucharska: krewetki

09/10/2010
Przepis na krewetki (jeden z tysiąca, hehe). Znalazłem go w sieci, potrawa jest chińska i nazywa się “sua he”. Zaleta przepisu: zupełnie niepracochłonny. Wada (nie tylko tego przepisu, ale w ogóle obchodzenia się z krewetkami): najsmaczniejsze są ponoć ugotowane… żywcem. Przepis można zmodyfikować i najpierw pozbawić krewetki życia, np. wrzucając je do zamrażalnika. Ale… czy w Polsce w ogóle żywe krewetki są “do dostania”?? Uprzedzając ewentualne komentarze odnośnie okrucieństwa Chińczyków: raki w Polsce (kiedy jeszcze istniały..) też gotowano żywcem.
“Jeśli masz na tyle odwagi, by spróbować ugotować żywe, skaczące krewetki, obiecuję że będzie to jedno z najsmaczniejszych, najświeżej smakujących dań na świecie!!! Smak jest nieporównywalny!!! Przynajmniej raz w życiu musisz tego spróbować!!!
600 g żywych krewetek
4 plasterki imbiru
1 herbatnia łyżeczka soli
1 herbatnia łyżeczka oleju
8 szklanek wody

1. Zagotuj wodę z solą, olejem i imbirem.
2. Gdy się zagotuje, ostrożnie otwórz torebkę i wsyp wszystkie krewetki. Od razu przykryj. Dzięki temu krewetki po zetknięciu się z wrzącą wodą przestaną skakać. Gdybyś je gotował na parze – jest to wolniejszy proces – krewetki jeszcze ciągle by skakały.
3. Krewetki są ugotowane, kiedy ich kolor zmieni się na różowy. Odlej wodę. Podawaj od razu, same albo z sosem do zanurzania.
Sos do zanurzania:
1 herbatnia łyżeczka octu ryżowego
2 herbatnie łyżeczki sosu sojowego
1 herbatnia łyżeczka drobno posiekanego czosnku
1 herbatnia łyżeczka drobno posiekanej cebuli
1 herbatnia łyżeczka cukru
1 herbatnia łyżeczka startego imbiru
drobno posiekane liście kolendry z jednej łodygi głównej

Wymieszaj wszystkie składniki razem i podawaj z gotowanymi krewetkami.”
Źródło:
http://heartandhearth.blogspot.com/2008/10/boiled-live-shrimps-sua-he.html


Zob. też inne dania kuchni chińskiej:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za przeczytanie tego posta i chętnie przeczytam Twój komentarz!