Ostatnio na http://rokwchinach.info:

sobota, 13 października 2012

Kacze jajka na słono

Przepis banalnie prosty.

Skosztowałem takich jajek u teściów, posmakowały, więc postanowiłem zrobić sam. Eksperymentalnie dorzuciłem też jajko kurze. Za miesięc będę znać rezultaty :)

Czas wykonania:
miesiąc :)

Składniki:
6 kaczych jaj
3 szklanki wody
1 szklanka soli

Sposób przygotowania:
1. Zagotować wodę z solą, wystudzić.
2. Włożyć do niej jajka i wstawić do lodówki.
3. Po miesiącu wyjąć i ugotować (w wodzie, nie w solance) na twardo.
4. Przekroić na połówki i wyjadać łyżeczką (lub pałeczkami, jeśli ktoś jest ortodoksem ;))

Zob. też inne dania kuchni chińskiej:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za przeczytanie tego posta i chętnie przeczytam Twój komentarz!