Ostatnio na http://rokwchinach.info:

niedziela, 4 listopada 2012

Wątróbka po chińsku (okolice Hui'an, prow. Fujian)


Składniki:
wątroba świńska
sól
korzeń imbiru
olej
ocet ryżowy

Czas przygotowania:
15 minut - 5 godzin: marynowanie wątróbki
10 minut: krojenie i smażenie

Sposób przygotowania:
1. Namoczyć wątrobę w wodzie z dodatkiem pół łyżki stołowej soli na co najmniej paręnaście minut (lepiej na parę godzin), żeby oczyścić wątrobę.
2. Wypłukać wątróbkę.
3. Pokroić wątrobę w cienkie małe plasterki (ok. 2x2x0.3 cm).
4. Na rozgrzany olej wrzucić kilka cienkich paseczków świeżego imbiru, zamieszać.
5. Przełożyć wątróbkę na patelnię i smażyć razem z imbirem na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, ciągle mieszając. Nie pozwolić, żeby wątróbka się zrumieniła (można dolać odrobinę wody).
6. Dodać szczyptę soli i wlać łyżke stołową octu, wymieszać i kontynuwać smażenie około 2 minut.
7. Podawać jako osobne danie do gotowanego ryżu, albo jako jeden z dodatków do kleiku ryżowego.

Dziś pichciliśmy. Paluchy lizać! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za przeczytanie tego posta i chętnie przeczytam Twój komentarz!