-
Ostatnio na http://rokwchinach.info:
czwartek, 18 października 2012
Kapusta kiszona po chińsku
Sposób mamy mojej chińskiej znajomej z Hui'an w prowincji Fujian.
Kapustę porozdzielać na poszczególne liscie, podsuszyć na wietrze, tak żeby dobrze zwiędły, ale nie wyschły na wiór. Nie myć (bo trudniej wysuszyć)!
Po zwiędnięciu i poszatkowaniu (kolejnosć nie ma znaczenia) kapustę układać w garze, przesypując solą, bez żadnych innych dodatków. Ubić i docisnąć kamieniem. Gar przykryć. Po około 2 tygodniach kapusta jest ukiszona.
Wyjąć z gara tyle ile chcemy na bieżąco spożyć i tę porcję umyć. Doprawić solą i cukrem, dodać posiekany korzeń imbiru. Wszystko wymieszać i podsmażyć.
Tak przygotowaną kapustę podawać razem z kleikiem ryżowym i innymi dodatkami do kleiku (mogą to być inne pikle, jajko sadzone polane na talerzu sosem sojowym, solone kacze jajka, prażone orzeszki ziemne z solą itd). Kleik ryżowy z powyższymi dodatkami zwykle je się na śniadanie.
Są odważni, którzy wypróbują ten przepis? :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za przeczytanie tego posta i chętnie przeczytam Twój komentarz!